Att anlita flyttfirma
Genom att jämföra priser genom att ta in flera offerter från många olika flyttfirmor kan ni jämföra både priserna och omdömena på dom olika flyttbolagen.
Det är ett enkelt sätt för en blivande kund att få en bra bild av vilket flyttbolag som blir både billiga och som är bra för er att anlita.
Det finns alltid ett kostnadsspann som fungerar som riktlinje när det gäller flyttfirmor.
Dvs ett lägsta pris som ändå skall vara seriöst för att man skall vara säker på att få en godkänd flyttfirma som följer riktlinjer och som dessutom gör rätt för sig.
Det priset är att det inte bör understiga 700 kr per timma och då skall det även finnas en så kallad framkörningsavgift i priset ifall det är timpris.
Vad bör en seriös flyttfirma kosta?
Priset bör som sagt ligga på minst 700 kr per timma och dom bör debitera per påbörjad halvtimma och inte per påbörjad timma.
Ifall dom inte har en minimiavgift så är det en mycket bra flyttfirma.
Tänk på att det finns flyttfirmor som har en minimiavgift på upp till så mycket som 4-5 timmar.
Minimiavgift menas att man betalar för mer tid än det som flytten tar.
Alltså har flyttfirman en minimiavgift på minst 3 timmas så kan man få betala allt från 3,000-4,000 kr ifall dom har en timkostnad på 1,000 kr per timma, Även om flytten bara tar tex 50 minuter.
Flyttar man på 50 minuter och en flyttfirma tar 1,000 kr per timma och en startavgift på 1 timma så blir slutsumman bara 2,000 kr istället för kanske 3,000-4,000 kr.
Så priset för samma flytt kan skilja sig väldigt mycket mellan olika flyttfirmor.
Och din bästa chans är att jämföra priserna från flera olika flyttbolag för att hitta det bästa priset.
Räkna ut ungefärligt pris för en flyttfirma
Faktorer som påverkar priset för en flyttfirm
Utöver grundpriset finns det flera andra faktorer som påverkar priset. Det arbete som flyttpersonalen utför ger rätt till rutavdrag, men inte kostnader för flyttbil, transportkostnader och packningsmaterial.
- Körsträckan. Du får betala milpriset för den sträcka som flyttbilen kör mellan din gamla och din nya adress. Det gör att kostnaden blir betydligt högre när du flyttar mellan olika orter jämfört med en flytt inom samma stad.
- Mängden saker. Hur många möbler och flyttkartonger du har påverkar vad flytten kostar. En del flyttfirmor räknar ut volymen på dina saker utifrån antalet kvadratmeter. Tänk på att även saker i förrådsutrymmen såsom vind, källare och garage ska räknas med.
- Tunga eller ömtåliga föremål. Om du ska flytta till exempel ett piano eller ett kassaskåp blir priset högre. De flesta flyttfirmor har en fast summa för sådana tjänster, men tunga föremål förlänger flyttiden och drar därmed upp även den rörliga kostnaden.
- Dag och tid för flytten. Det är billigare att flytta på vardagar inom normal arbetstid än på helger och kvällar. Prisskillnaden kan handla om några hundra kronor i timmen.
- Ingen hiss. Om du bor eller ska flytta några våningar upp och det inte finns hiss blir priset högre, eftersom det innebär mer jobb för flyttpersonalen och förlänger flyttiden. Detta gäller också om flyttpersonal behöver gå i trappor för att hämta eller lämna grejer i ett vindsförråd.
- Extratjänster. Vill du att flyttfirman även ska packa åt dig får du räkna med 20–30 procent extra kostnad. Du kan också beställa flyttkartonger och packningsemballage via flyttfirman för en extra kostnad, samt hyra magasinering av möbler.
Exempel: Familjen Olsson ska flytta från en villa på 120 kvadratmeter till annan stad som ligger 10 mil bort. De väljer en offert som tar 1 280 kronor i timmen, plus resekostnaden för flyttfirman. Flytten tar i slutändan 10 timmar. Kostnaden blir då 1 280 kr x 10 timmar = 12 800 kronor. Med en resekostnad på 1 500 kronor hamnar den sammanlagda kostnaden på 14 300 kronor efter rutavdrag.
Välj en flyttfirma med fast pris
Flyttfirmor kan också ange ett fast pris för flytten utifrån antalet kvadratmeter. Det innebär att priset kommer att vara detsamma oavsett om flytten skulle ta längre tid än beräknat, till exempel om det skulle uppstå trafikproblem. Det kan ge trygghet för dig som kund att veta att priset inte riskerar att skena iväg.
Tänk på! På offerten kan flyttfirman bara ange ett ungefärligt pris. Men hos en seriös flyttfirma får slutpriset inte överskrida 15 procent av det avtalade priset.
Fast pris är vad som rekommenderas av Konsumentverket och flyttbranschen. Hos vissa flyttfirmor kan du få både ett fast och ett rörligt pris angivet på offerten och därmed välja det alternativ som är billigast.
Tänk dock på att det kan finnas vissa villkor för det fasta priset, till exempel att det finns hiss och parkeringsutrymme för flyttbilen nära bostaden. Se till att det framgår tydligt i avtalet vad som ingår och inte ingår i det fasta priset.
Tänk på! Glöm inte att ange all information som spelar in när du beställer en offert. Om flytten tar längre tid för att du har glömt att uppge information kan flyttfirman kräva att du betalar mer.
Checklista för att välja flyttfirma
- Har flyttfirman ett organisationsnummer? På Bolagsverkets hemsida kan du kolla upp att flyttfirman har ett organisationsnummer. Organisationsnumret ska också vara angivet på avtalet när du skriver under.
- Har flyttfirman yrkestrafiktillstånd? Utan yrkestrafiktillstånd kan flyttfirman inte försäkra ditt flyttgods. Detta kan kosta dig dyra pengar om något går sönder eller försvinner under flytten.
- Tillhör flyttfirman en branschförening? De flesta seriösa flyttfirmor är medlemmar i någon av de två branschföreningarna: Almega Flytttjänstföretagen (S3F) och Sveriges Möbeltransportärers Förbund (SMF).
- Fungerar kommunikationen med flyttfirman? Flyttfirman bör ange kontaktuppgifter synligt på sin hemsida och gå att komma kontakt med inför och under flytten.
Se också till att offerten du får ser rimlig ut och att rutavdraget är medräknat. Kontrollera att det framgår inte bara vad som ingår i priset, utan också vad som inte ingår och att den beräknade tidsåtgången är rimlig. Annars finns risken att flyttfirman lägger till extra kostnader i efterhand.
Acceptera aldrig att en flyttfirma kräver kontant betalning, eftersom det tyder på skattefusk.
Tänk på! Kolla upp flyttfirman även om du anlitar dem via en förmedlingssajt.
Billigaste flyttfirman är inte alltid bäst
Anlita inte första bästa flyttfirma som ger dig det billigaste priset. Du bör alltid kolla upp flyttfirman innan du anlitar dem för att försäkra att de verkligen är att lita på. Råkar du ut för ett blufföretag är det stor risk att det tillkommer kostnader i efterhand så att du ändå får betala dyra pengar i slutändan.
Om du får en offert som går långt under 300 kronor i timmen före rutavdrag bör du se upp. 300 kronor i timmen är nämligen den överenskommelse som finns i kollektivavtalet för flyttfirmor. Ett billigare pris än så är alltså mest troligt ett tecken på en dålig och oseriös flyttfirma.
Tänk på! En flyttfirma som anger en offert långt under 300 kronor i timmen före rutavdrag är troligtvis inte en seriös flyttfirma. Det är nämligen svårt att ha så låga priser och ändå följa lagar och regler för flyttfirmor.
Räkna ut ungefärligt pris för att anlita flyttfirma
Med vår kalkylator kan du räkna ut ungefär vad det skulle kosta för dig för att anlita en flyttfirma. Tänk på att priserna kan variera mellan olika flyttfirmor. Uträkningen gäller en genomsnittlig flytt med två flyttarbetare och en flyttbil.
För att kunna ge ett ungefärligt pris räknar vi i kalkylatorn med en grundkostnad för en etta på 3000 kr, 1500 kr/rum utöver detta samt en kostnad per mil mellan bostäderna på 150 kr. Priset i kalkylatorn inkluderar inte kostnad för packning.
Pris flyttfirma
7 500 kr
Tänk på! Priset i kalkylen bör endast ses som en grov uppskattning av vad det skulle kunna kosta att anlita en flyttfirma.
Tips för att hålla nere priset på flyttfirman
- Jämför och boka flyttfirma i god tid. Om du redan en månad innan flytten jämför flyttfirmor har du tid på dig att hitta flyttfirman med det billigaste priset. Är du ute i sista minuten är det inte säkert att du kan hitta lika förmånliga priser.
- Flytta en vardag mitt i månaden. Att flytta med flyttfirma är dyrare på helger och utanför arbetstid. Det är också större rusning i flyttbranschen i anslutning till månadsskiften. Bäst pris får du om du kan ange ett spann av dagar då det är möjligt för dig att flytta.
- Packa noggrannt i förväg. Genom att följa flyttfirmans anvisningar för packandet och montera ner alla möbler sparar du mycket tid på själva flyttdagen, och därmed även pengar. Det underlättar också om du samlar dina saker och flyttkartonger på ett lättåtkomligt ställe i bostaden.
Välj en flyttfirma med standardavtalet Bohag 2010
Flyttbranschen har tillsammans med Konsumentverket tagit fram ett standardavtal för flyttfirmor. Avtalet heter Bohag 2010 och tar upp gemensamma regler och bestämmelser för flyttfirmors arbete. Genom att försäkra dig om att flyttfirman följer Bohag 2010 kan du känna dig trygg med att flyttfirman är att lita på.
Enligt Bohag 2010 måste flyttfirman exempelvis upplysa dig innan de utför något arbete som ni inte har avtalat i förväg. Flyttfirman är också skadeståndsskyldiga för skador och förluster av flyttgods. Som kund kan du även avboka flytten fram till 15 dagar innan flyttdagen.